13-09-2016 15:10 | Door: Chris Thijssen

Afrika’s grootste windmolenpark verrijst in Kenia. De 365 windturbines moeten vanaf volgend jaar een hoeveelheid stroom opwekken die gelijk staat aan 1 miljoen huishoudens.

Dat schrijft Trouw dinsdag. Het windmolenpark wordt gebouwd bij Sarima, een dorp in het noorden van Kenia. In dit gebied waait het constant hard met een gemiddelde snelheid van 11,8 meter per seconde. Een aantrekkelijke locatie voor de windmolens, al moeten die vanwege de harde wind vooral ’s nachts worden gebouwd, wanneer de wind iets minder hard is.

Duurzame energie

De meeste elektriciteit in Kenia is afkomstig uit fossiele brandstoffen, waterkrachtcentrales en aardwarmte. Volgens de Keniaanse milieuminister Judy Wakhungu streeft het land er echter naar zijn stroom vooral te halen uit zonne- en windenergie en aardwarmte.

“Duurzame energie die niet alleen goedkoper is voor gebruikers, maar ook een flinke bijdrage levert aan de mondiale bestrijding van het broeikaseffect”, zegt de minister tegen Trouw.

Zonnepanelen

Behalve de bouw van het windpark, investeert Kenia daarom in de plaatsing van zonnepanelen op onder meer scholen, klinieken en winkelcentra. Om dit te stimuleren, heeft de regering de invoerrechten en btw op zonne-energietechnologie gedeeltelijk afgeschaft.

Naast zijn eigen investeringen zoekt Kenia ook internationale investeerders om de overstap naar duurzame energie te maken. De investering van ruim € 600 mln voor het windmolenpark is de grootste ooit gedaan in het Afrikaanse land.

Bron: Trouw | Foto: wfeiden, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven