12-06-2012 17:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeerders in duurzame energiebronnen hebben in 2011 wereldwijd een recordbedrag neergeteld van $257 miljard (€205 miljard). Dit blijkt uit het rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, UNEP.

Ten opzichte van 2010 namen de investeringen toe met 17 procent, ondanks de economische strubbelingen in westerse landen. De grote stijging is voornamelijk te danken aan zonne-energie, wat een bedrag heeft opgeleverd van $147 miljard (€118 miljard).

Continuering

China is, voor het derde jaar op rij, koploper in duurzame investeringen. Het Aziatische land investeerde $52 miljard (€42), ruim 20 procent van het wereldwijde totaal. Hierna volgen de Verenigde Staten, Duitsland Italië, en India.

Wat drijft landen tot massale investeringen in duurzame energie? "Er kunnen meerdere verklaringen zijn", zegt Achim Steiner, CEO van UNEP. "Redenen kunnen variëren van klimaatverandering tot de noodzaak om ontwikkelingslanden aan elektriciteit te helpen om armoede te voorkomen."

Steiner stelt dat het van belang is dat overheidsbeleid de duurzame sector blijft steunen en stimuleren.

Daarnaast is het belangrijk om handelsgeschillen tussen landen te voorkomen. Als dit niet gebeurt, kan de interesse in duurzaamheid verzwakken, juist op het moment dat de prijzen van duurzame energie zakken.Achim Steiner

Optimistisch vooruitzicht

Het succes van duurzame energie heeft een keerzijde. Een overaanbod van duurzame energiebronnen heeft geleid tot sterk dalende prijzen. Zo is de prijs van zonne-energie in 2011 gehalveerd vergeleken met 2010. Dit heeft al geleid tot diverse faillissementen in de sector, waaronder het Duitse Q-sells en het Amerikaanse Solyndra.

Toch blijven de auteurs van het UNEP optimistisch over de veerkracht van de duurzame industrie. Overcapaciteit van duurzame energiebronnen biedt de kans om op ruimere schaal te worden toegepast in 'low cost markets', met name in ontwikkelingslanden.

Bron: Businessgreen.com

Foto: Flickr.com, Stefan Gara