14-09-2016 13:37 | Door: Chris Thijssen

De Noord-Brabantse gemeente Sint Anthonis stookt het gebouw van zijn gemeentewerf in Wanroij voortaan duurzaam warm. Daarvoor gebruikt de gemeente eikels.

Dat schrijft De Gelderlander. De eikels die de gemeente Sint Anthonis gebruikt, zijn geraapt van de openbare wegen binnen de gemeente. Om de eikels te verbranden gebruikt de gemeente een speciaal ontwikkelde kachel.

Volgens Sint Anthonis leveren de eikels een duurzame en goedkopere brandstof. Begin oktober presenteert de gemeente samen met ondernemers de speciaal voor dit doel ontwikkelde kachel.

Duurzame gemeente

Het duurzaam verwarmen van de gemeentewerf is niet de enige inspanning van de gemeente Sint Anthonis om haar impact op het milieu te verlagen. Zo behoort de gemeente tot de vijf Nederlandse gemeenten die de grootste vooruitgang hebben geboekt voor de indicator Energiebesparing in de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex.

Die status heeft Sint Anthonis onder meer te danken aan de toepassing van LED-verlichting in gebouwen en op straat, energiewinning uit biomassa door lokale bedrijven en innovatieve landbouwtechnieken, zoals luchtwassers.

Bron: De Gelderlander, Gemeente Sint Anthonis | Foto: public domain