21-09-2016 15:16 | Door: Erik Verheggen

Prijsrecords voor zonnestroom volgen elkaar in snel tempo op. Bij een aanbesteding in Abu Dhabi wordt nu nog maar $ 0,0242 per kilowattuur betaald.

Een consortium van de Chinese zonnepanelenfabrikant JinkoSolar en het Japanse Marubeni heeft dat bod gedaan in een tender voor een zonnepark van 350 megawatt, meldt de website PV Magazine. Bij een grotere omvang zou die prijs zelfs nog kunnen dalen naar 2,3 dollarcent.

zonnepanelen

Daarmee is het vorige record uit de boeken geboden. In augustus verbaasde Chili de wereld met een prijs van $ 0,0291 per kilowattuur. En dan te bedenken dat in februari van dit jaar voor het eerst werd aanbesteed onder de $ 0,05 per kilowattuur zonnestroom.

In landen met een gunstig klimaat voor zonne-energie is duurzame elektriciteit inmiddels een stuk goedkoper dan stroom uit fossiele centrales. En de bodem lijkt nog steeds niet in zicht in de zonnige landen waar deze prijzen op tafel worden gelegd. De neerwaartse trend laat zien dat zonne-energie snel rendabel wordt, ook in landen verder van de evenaar.

Download de grafiek in pdf

Bron: PV-Magazine | Illustratie: Robin de boer | Foto: BlackRockSolar, Creatice Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)