25-09-2016 09:00 | Door: Erik Verheggen

Tennet start later dit jaar de aanleg van de Cobra-kabel om duurzame windstroom uit te wisselen met Denemarken. De netbeheerder voegt nu ook een datakabel toe.

Dat maakt Tennet vrijdag bekend. De 325 kilometer lange onderzeese gelijkstroomverbinding moet vanaf 2019 het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbinden.

Om de nodige informatie over de kabel uit te kunnen wisselen, wordt naast de stroomkabel een glasvezel-datakabel meegelegd. Deze kabel is in eerste instantie bedoeld voor communicatie tussen de twee tussenstations in Nederland en Denemarken. Daarnaast is de kabel geschikt voor het opsporen van locaties bij foutmeldingen en het meten van de temperatuur van de Cobra-kabel.

Windpark

In de toekomst biedt deze glasvezelverbinding ook mogelijkheden voor de aansluiting van windparken op het telecommunicatienetwerk. Hierdoor draagt de kabel bij aan de verwezenlijking van een duurzaam internationaal energielandschap. Met de overblijvende capaciteit van de kabel wil Tennet de markt op.

De Cobra-kabel heeft een capaciteit van 700 megawatt en komt te liggen tussen de Eemshaven en het Deense Endrup. Aan beide uiteinden wordt de kabel aan gesloten op het hoogspanningsnet.

De aanleg levert voor zowel Nederland als Denemarken voordelen op. Zo kan meer duurzame energie worden geïmporteerd, vooral windenergie uit Denemarken.

Voor Denemarken is het waarborgen van de leveringszekerheid van groot belang. De kabel maakt structureel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor het Deense elektriciteitsnet en omgekeerd.

Bron en afbeelding: Tennet