23-09-2016 16:20 | Door: Erik Verheggen

Netbeheerder Stedin gaat samenwerken met de Delftse start-up Peeeks. Doel is om door middel van slimme sturing het elektriciteitsnet minder te belasten wanneer er veel vraag naar energie is.

Dat meldt Stedin in een persbericht.

De partners starten een pilotproject om de capaciteit van het regionale elektriciteitsnetwerk te verbeteren en kosten te besparen.

Duurzame elektriciteit

Door de aanwas van duurzame zonne- en windenergie in Nederland en onze buurlanden is het aanbod van stroom steeds meer afhankelijk van het weer. Dat leidt soms tot tekorten en soms juist tot een overschot aan stroom.

"Met de ontwikkelingen van duurzame opwekking en de ophanden zijnde elektrificatie zullen piekbelastingen steeds vaker en steeds heftiger voor gaan komen, wat nieuwe investeringen in het net tot gevolg kan hebben”, zegt David Peters, directeur Strategie van Stedin.

Peeeks helpt bedrijven om hun elektriciteitsverbruik aan te passen op de beschikbaarheid van schone elektriciteit. David Beijer, CEO van Peeeks: “Op basis van door bedrijven aangeleverde informatie prioriteert Peeeks de verschillende energievragen. Hierdoor krijgt ieder bedrijf de energie die het nodig heeft, maar is de levering slim verspreid en zijn de piekmomenten daardoor minder hevig. Dit betekent lagere kosten voor de netbeheerder en dus lagere kosten voor de klanten”.

Vraagsturing

Stedin en Peeeks voeren gezamenlijk een pilot uit, waarin vraagsturing in de regio wordt toegepast om de piekbelasting te reduceren. In de pilot zal Peeeks de rol van aggregator - verzamelaar van flexibiliteit - op zich nemen en blijft Stedin haar rol als netbeheerder uitvoeren.

“Dit betekent dat er echt gestuurd gaat worden, bij echte klanten, in een echt netwerk, onder realistische voorwaarden”, meldt Stedin. Aan de pilot kunnen bedrijven in de omgeving van Ridderkerk meedoen.

Peeeks

Start-up Peeeks is opgericht door een aantal TU Delft alumni met een succesvol ondernemersverleden in de energiewereld. Vorig jaar nam Eneco een minderheidsbelang in de bij incubator Yes!Delft aangesloten start-up.

Bron: Stedin | Foto: E. Dronkert, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)