26-09-2016 12:19 | Door: Erik Verheggen

Slim gebruik van olieplatforms helpt de energietransitie en bespaart miljarden. VNO-NCW pleit daarom voor hergebruik van de oude platforms in de Noordzee.

“Gebruik oude olieplatform nu eens slim: voor windparken”, luidt de titel van een blogpost van voorzitter Hans de Boer van de werkgeversorganisatie.

In het Oslo-Parijs verdrag van 1992 is afgesproken dat afgedankte olieplatforms altijd moeten worden afgebroken. “Bedacht in een tijd dat er geen sprake was van windmolenparken op de Noordzee”, schrijft De Boer.

"Nieuwe inzichten moeten we benutten en de meest slimme en kosten efficiënte oplossing gebruiken"

In de Noordzee staan 700 oude platforms. De kosten om die allemaal te ontmantelen kunnen volgens De Boer oplopen tot € 80 mrd.

“Zouden de platforms en die infrastructuur niet een nuttige rol kunnen spelen bij de verdere uitbouw van wind op zee?”, vraagt De Boer zich af. “Het kan de bouw van windparken op zee versnellen én is geweldig voor behoud en verbetering van biodiversiteit in de Noordzee.”

VNO-NCW ziet in windmolens op de Noordzee met een schakel- of werkeiland, de toekomstige ruggengraat van de elektriciteitsvoorziening. Niet alleen van Nederland, maar van West Europa.

“Daarom hoop ik van harte dat hergebruik van boorplatforms straks prominent in de toekomstvisie voor de Noordzee naar voren komt. Want nieuwe inzichten moeten we benutten en de meest slimme en kosten efficiënte oplossing gebruiken”, betoogt Hans de Boer.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW mengt zich nadrukkelijk in het debat over de energietransitie. Eerder deze maand pleitte De Boer voor grote overheidsinvesteringen. Het bedrijfsleven zou staan te springen om zelf ook te investeren, maar mist een voortrekkersrol van de overheid.

Bron: VNO-NCW | Foto: Damian Gadal, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)