30-09-2016 09:48 | Door: Erik Verheggen

Thuisbatterijen worden belangrijk in het balanceren van het nationale stroomnet. Dat is het uitgangspunt van het duurzame backup-netwerk CrowdNett, van Eneco.

Eneco biedt de dienst vanaf vrijdag aan met hulp van Tesla, SolarEdge en Ampard, meldt het energiebedrijf.

Vraag en aanbod op het elektriciteitsnet moeten 24 uur per dag in evenwicht zijn. Het is een van de voornaamste taken van landelijke netbeheerder Tennet om dit evenwicht te handhaven.

"Daarmee ontstaat de beste en meest duurzame businesscase voor thuisbatterijen ter wereld"

Daarom is er continu een aanzienlijke reservecapaciteit nodig om onverwachte pieken en dalen in het net te kunnen opvangen. Tot nu kopen Tennet en andere landelijke netbeheerders in Europa deze capaciteit vooral in bij gas- en kolencentrales.

Tesla

Volgens Eneco kan de thuisbatterij van Tesla, waarmee een huishouden zelf opgewekte zonnestroom kan opslaan, hierin een grote rol spelen. Door een netwerk van batterijen – door Eneco CrowdNett genoemd - op bepaalde momenten te laden of ontladen kunnen ze gezamenlijk reservecapaciteit leveren aan het landelijke stroomnet.

De landelijk netbeheerder betaalt een vergoeding voor de reservecapaciteit, die Eneco doorberekent aan de eigenaar van een thuisbatterij. Zo wordt het bezit van een batterij veel aantrekkelijker.

“Wij investeren veel in duurzame energie en werken tegelijkertijd aan slimme oplossingen voor dagen dat het niet waait of als het onverwacht zonnig is”, zegt Dirk-Jan Middelkoop, innovatiemanager bij Eneco in een persbericht.

“Een thuisbatterij draagt al bij aan die oplossing, maar door deze ook voor netbalancering in te zetten, ontstaan er meer voordelen. Netbeheerders kunnen de back up van een fysieke centrale vervangen door die van een ‘virtuele energiecentrale’.”

Thuisbatterij

Eigenaars van een thuisbatterij verdienen geld terwijl ze ook een bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van onze energievoorziening. Middelkoop: “Daarmee ontstaat de beste en meest duurzame businesscase voor thuisbatterijen ter wereld.”

Eneco werkt voor de technische realisatie samen met Tesla, SolarEdge – een grote everancier van omvormers voor zonnepanelen – en het Zwitserse Ampard.

De laatste twee verzorgden de technische aanpassingen aan de omvormers en de hard- en software waarmee de batterij op afstand aangestuurd kan worden.

Ampard slaagde er vorig jaar al in om met een netwerk van thuisbatterijen reservecapaciteit aan te bieden aan een Zwitserse netbeheerder.

Eneco gaat het netwerk in de komende maanden opbouwen met Tesla’s thuisbatterij Powerwall. Daarvoor zoekt het energiebedrijf huishoudens die interesse hebben in een voordelige thuisbatterij, met als doel om een netwerk van in eerste instantie vierhonderd batterijen te kwalificeren als reservecapaciteit bij Tennet.

Bron en foto: Eneco