31-10-2013 15:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Grootverbruikers van energie, zoals de chemische en staalindustrie, krijgen van minister Kamp compensatie voor hun hoge energierekening.

Deze maatregel wordt genomen om oneerlijke concurrentie met onze buurlanden te voorkomen. Vanaf 2014 is er jaarlijks €78 mln beschikbaar. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt.

“In de landen om ons heen krijgen grootverbruikers ook compensatie,” aldus Kamp. “Dankzij deze maatregel kunnen Nederlandse bedrijven blijven concurreren met het buitenland. Dat zorgt voor behoud van werkgelegenheid in Nederland.”

90 procent korting

De minister kondigde de maatregel al eerder aan in de discussie rond de in financiële nood verkerende aluminiumsmelter Aldel. Het bedrijf zit in de problemen doordat het aanzienlijk meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. In het buurland hoefden grootverbruikers eerst helemaal geen transportkosten te betalen en geldt nu een korting van 90 procent.

Aldel kreeg onlangs al een overbruggingskrediet van het Rijk en de provincie Groningen waarmee het voortbestaan in elk geval tot het einde van het jaar werd zekergesteld. Daardoor is er meer tijd om het plan voor een directe elektriciteitslijn tussen het bedrijf en Duitsland uit te werken.

Milieudefensie heeft kritiek op deze beslissingen van Kamp. "Dit ondermijnt het draagvlak bij gewone burgers die wel hun volledige energierekening moeten voldoen, volgens het principe de vervuiler betaalt," vindt directeur Hans Berkhuizen. "Burgers draaien dus niet alleen op voor hun eigen vervuiling, maar mogen ook nog eens meebetalen aan die van de grote industrie."

Bron: ANP

Foto: Marcus Bornestav via Wikimedia