06-10-2016 12:06 | Door: Erik Verheggen

Deze week is het eerste wind-postcoderoosproject van Nederland gestart. De 28 jaar oude windturbine van De Westfriese Windmolen Coöperatie wordt vervangen.

Dat meldt Greenchoice, dat partner is van het project.

Volgens de energieleverancier is de wind-postcoderoos de oplossing om honderden middelgrote verouderde windmolens weer rendabel te maken. Veel van deze molens lopen het risico verlieslijdend te worden, of zijn dat al vanwege de lage stroomprijs.

De postcoderoosregeling maakt het aantrekkelijk voor huishoudens om te investeren in lokale energieopwekking. Tot nu toe bestonden er alleen postcoderoosprojecten voor zonne-energie. De wind-postcoderoosconstructie is opgezet door Greenchoice en windmolenfabriekant Wes.

Duurzaam

De meeste kleine molens staan al sinds de jaren tachtig in het landschap. Ze zijn een vertrouwd en duurzaam onderdeel van veel buurtgemeenschappen. In de nieuwe wind-postcoderoosprojecten investeren de direct omwonenden in een nieuwe molen die binnen de bestaande vergunningen past.

In eerste instantie gaat dat via een apart opgerichte coöperatie. Op de plek van de oude molen verrijst een moderne variant. Die draait minstens de komende vijftien jaar en wekt door de huidige techniek tot 10 procent meer duurzame energie op dan de oude. Als er zestig tot zeventig leden meedoen, is de coöperatie ‘vol’. Uiteindelijk wordt een eigen bestuur gekozen die het eigendom van de molen weer in handen krijgt.

Bron: Greenchoice | Foto: Greenchoice