06-11-2013 12:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens het Milieuprogramma van de VN zal de CO2-uitstoot in 2020 acht tot twaalf gigaton te veel zijn om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

Het gisteren verschenen rapport van het VN Milieuprogramma (UNEP) stelt dat het niet zal lukken de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius te houden, indien de huidige uitstoot van CO2 niet verminderd wordt. Eerder deze week verscheen al een rapport van adviesbureau PwC, waarin geconcludeerd werd dat met het huidige tempo de CO2-limiet voor de 21e eeuw al in 2034 behaald zou worden.

Het Emission Gap Rapport van de VN waarschuwt nu dat als de uitstoot van broeikasgassen niet worden verminderd vóór 2020, een opwarming van de aarde minder dan anderhalve graden Celsius (vanaf de industrialisering), is uitgesloten. Momenteel is de temperatuur al met 0,8 graden gestegen.

Bij VN-onderhandelingen in 2010 is besloten de opwarming te beperken tot twee graden in 2100. Wetenschappers hebben berekend dat de wereld echter genoeg CO2 kan uitstoten om binnen 30 jaar al aan deze twee-gradengrens te zitten.

De gevolgen hier van zijn ernstig. Opwarming van de aarde kan zorgen voor een hoger zeeniveau, extreme weersomstandigheden, afname van gewassen, gezondheidsrisico’s en hogere financiële kosten.

Maatregelen

Het wordt steeds lastiger om dit scenario te voorkomen. Toch kan volgens het UNEP-rapport nog steeds het doel van hooguit twee graden Celsius opwarming gehaald worden. Daarom beveelt het rapport een maximum CO2-uitstoot van 44 gigaton in 2020, 40 gigaton in 2025 en 22 gigaton in 2050 aan. In een business-as-usual­-scenario komt de uitstoot in 2020 echter uit op 59 gigaton.

Strakkere regelgeving en internationale samenwerking op gebied van energie-efficiëntie, duurzame energie en fossiele brandstoffen is daarom nodig. Ook landbouw kan volgens Achim Steiner, hoofdverantwoordelijke van het UNEP, een belangrijke rol spelen bij CO2-reductie: ‘Zelfs landbouw kan bijdragen, aangezien directe CO2-uitstoot uit deze sector verantwoordelijk is voor 11 procent van de broeikasgassen – méér als de indirecte uitstoot ook wordt meegerekend.’

Christiana Figueres, VN-klimaatchef, pleit voor een nieuwe overeenkomst volgende week bij klimaatonderhandelingen in Warschau: ‘Grotere nationale ambitie zal niet genoeg zijn om klimaatverandering tegen te houden en daarom is er een nieuwe universele overeenkomst nodig, om als katalysator te werken voor internationale samenwerking, dat nodig is vóór 2015.’

Bronnen: Bloomberg en The Guardian

Foto: Jason Rechtman via Flicker