13-10-2016 15:14 | Door: Hidde Middelweerd

Netbeheerder Enexis heeft een nieuw bedrijfsonderdeel opgericht, waarmee het bedrijf de energietransitie hoopt te versnellen: Enpuls. Met dit bedrijfsonderdeel richt Enexis zich onder andere op besparing en vergroening van energie.

Dit meldt Enexis in een persbericht. Peter Vermaat, CEO van Enexis, maakte de oprichting van Enpuls bekend tijdens het FD Energiedebat.

Om de doelstelling van 14 procent aan duurzame energie in 2020 te halen, moet er een tandje bij, stelt Enexis. Enpuls is opgericht om hier een bijdrage aan te leveren.

Duurzame energie

Enpuls gaat zich richten op vier thema’s: duurzame gebiedsontwikkeling, flexibiliteit, energiebesparing en duurzame mobiliteit. Binnen deze thema’s gaat het kersverse bedrijfsonderdeel partijen verbinden en nieuwe ideeën en schaalbare oplossingen ontwikkelen.

Enpuls wil marktpartijen, onderzoeksinstituten en overheden bij elkaar brengen, om gezamenlijk tot die oplossingen te komen. Zo werkt het bedrijf momenteel samen met elektronicabedrijf Thales en de provincie Overijssel om op bedrijventerrein High Tech Science Park het eerste intelligente en duurzame energiesysteem te realiseren.

Daarnaast start Enpuls verschillende pilots, zoals Jouw Energiemoment 2.0, waarin wordt getest hoe dynamische energietarieven een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie.

Duurzame mobiliteit

Op het gebied van mobiliteit verwacht Enpuls een grote toename in elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Dit zorgt voor ongelofelijke economische kansen, stelt Enexis, maar tegelijkertijd heeft dat consequenties voor het elektriciteitsnet. Ook op dit gebied gaat Enpuls op zoek naar oplossingen, zoals uitgesteld opladen. Hierbij wordt het net op piekmomenten minder zwaar belast.

Bron: Enexis