11-11-2013 14:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag het licht op groen gezet voor de bevriezing van 900 miljoen CO2-uitstootrechten.

In april stemde het Europese Parlement nog tegen het voorstel, waarna het in vervolgens in juli wel werd goedgekeurd. De maatregel moet er voor zorgen dat de prijs van CO2-rechten stijgen. Vertegenwoordigers van de lidstaten schaarden zich quasi unaniem achter het voorstel. Alleen Polen en Cyprus stemden volgens Europese bronnen tegen het initiatief.

"Eindelijk heeft het gezond verstand gezegevierd", reageerde Eurocommissaris voor Klimaat Connie Hedegaard op Twitter. Haar voorstel moet ervoor zorgen dat de prijs van een ton CO2 binnen het Europese ETS  kan stijgen tot 8 à 12 euro. De prijs steeg vrijdagochtend na de bekendmaking van het akkoord tot 4,88 euro, maar dat bedrag ligt nog steeds ver verwijderd van de 24 euro waarop oorspronkelijk werd gerekend.

Backloading

Waarschijnlijk zorgt de bevriezing ook in de toekomst niet voor een spectaculaire prijsstijging. Waarnemers onderstrepen dat de bevriezing van de quota enkel een stabilisering van de prijzen beoogt en de handel in CO2-quota van de ondergang moet redden. Het is niet de bedoeling dat deze rechten compleet verdwijnen maar weer langzaam herintroduceerd worden, dit wordt ook wel backloading genoemd.

De handel in CO2-uitstootrechten moet de Europese industrie stimuleren om minder te vervuilen. Door het overschot aan rechten op de markt is de kostprijs van de uitstootrechten echter te laag. Zo worden bedrijven niet aangemoedigd om minder CO2 uit te stoten.

Bron: AFP

Foto: Horia Varlan via Flickr