14-10-2016 09:03 | Door: Hidde Middelweerd

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) stelt dat het Nederlandse klimaatbeleid momenteel te veel is gericht op de korte termijn. Dit terwijl de politiek zich juist moet binden aan doelstellingen op de lange termijn, stelt de WRR.

De WRR overhandigde het rapport 'Klimaatbeleid voor de lange termijn: van vrijblijvend naar verankerd’ gisteren aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Klimaatbeleid

Veel van de huidige klimaatregelingen in Nederland zijn gericht op snelle resultaten, in de periode tot 2020. Doelstellingen voor de langere termijn, tussen 2020 en 2050, ontbreken momenteel, stelt de WRR in het rapport.

De raad stelt daarom een emissiebudget voor, waarmee de politiek zich kan binden aan een doel op de lange termijn. Daarnaast staat op die manier nog niet vast hoe de emissiereductie moet worden gerealiseerd, zodat er ruimte blijft voor tussentijdse aanpassingen.

Klimaatautoriteit

De doelstellingen die gesteld worden voor op de lange termijn moeten daarnaast bewaakt worden door een klimaatautoriteit, stelt de WRR. Deze autoriteit moet er van een afstand op toezien dat het klimaatbeleid op koers blijft en kan de regering van advies voorzien over het besteden van het emissiebudget.

Het Britse Committee on Climate Change moet daarbij als inspirerend voorbeeld dienen.

Bekijk het volledige rapport hier.

Bron: Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid | Foto: Lance Cheung via Flickr.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)