19-10-2016 13:39 | Door: Erik Verheggen

Studenten van de TU Delft hebben bacteriën gekweekt die zelf een bio-lens produceren. De lenzen kunnen ook zonnecellen in de toekomst efficiënter maken.

De studenten hebben het DNA van de bacteriecellen zo bewerkt dat ze nieuwe eiwitten aanmaken. Dit eiwit wordt gebruikt om een glaslaagje te maken. Zo vormt de bacteriecel met dit stukje glas de biologische lens. Het is volgens de TU Delft uniek dat de bacteriecellen een lens zelfstandig produceren.

De biobased lenzen zijn een stuk milieuvriendelijker dan de huidige microlenzen die gebruikt worden in bijvoorbeeld microscopen. Conventionele lenzen worden geproduceerd onder hoge temperaturen, lage druk en in een erg zure omgeving.

studenten tu delft

Ook komen in bestaande processen chemicaliën vrij. De bio-lenzen van het studententeam worden bij lagere temperaturen en de standaard luchtdruk gemaakt. Ze zijn daardoor duurzamer en goedkoper om te maken.

Zonnepanelen

Microlenzen kunnen onder meer aangebracht worden op zonnepanelen. Franse onderzoekers hebben al aangetoond dat de efficiëntie van zonnecellen door microlenzen met 50 procent omhoog kan. Dit komt doordat met deze lenzen meer licht wordt opgevangen op de zonnecellen.

Deze microlenzen zijn echter veel te duur en worden daarom niet op de zonnecellen gebruikt. Met de bio-lenzen van het studententeam uit Delft zou dit wel haalbaar kunnen worden. Zij proberen met een laagje van hun cellen de zonnepanelen efficiënter te maken.

De huidige industriële lenzen worden voor diverse toepassingen gebruikt, waaronder microscopie. Met de ontwikkelde bio-lenzen kunnen onderzoekstechnieken voor cellulaire ziekten, zoals hersenziektes, verbeterd worden.

Goedkoop

De grote set bio-lenzen kan daartoe gezamenlijk meer licht opvangen dan één grote lens. Hierdoor zijn details in cellen beter waar te nemen, waardoor deze ziektes ook beter waar te nemen zijn. De methode die de studenten gebruiken, kan in de toekomst worden ingezet om goedkope lenzen te produceren voor bijvoorbeeld fotografie.

De studenten hopen met de bio-lenzen op winst in de internationale studentenwedstrijd ‘iGEM’ (International Genetically Engineered Machine) die eind deze maand plaatsvindt in Boston. Dit is een wedstrijd waar studenten maatschappelijke problemen proberen op te lossen met behulp van synthetische biologie.

Bron en foto's: TU Delft