25-11-2013 10:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse bedrijf Eurotron gaat de komende maanden voor miljoenen euro’s een hightech-productielijn bouwen voor een zonnepanelenfabrikant in Qatar.

De machines kunnen straks, dankzij de technologie van Eurotron uit Bleskensgraaf, een nieuw type zonnepaneel produceren. Het nieuwe zonnepaneel is een vinding van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het gaat om het zogenaamde backside contact-zonnepaneel. Hierin zitten alle contactpunten aan de achterkant van de zonnecel. Het assemblageproces wordt hiermee sterk vereenvoudigd.

De productielijn van Eurotron kan twee keer zo snel een zonnemodule assembleren dan huidige technieken. De panelen van polykristallijn silicium hebben een rendement van ongeveer 17 procent.

Koploper

ECN tekende afgelopen zondag ook een contract voor het oprichten van een onderzoekinstituut in Qatar. Daar zullen zonnepanelen worden ontwikkeld die in woestijngebieden gebruikt kunnen worden. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt.

"In de helft van alle zonnepanelen die wereldwijd wordt gemaakt, zit een stukje Nederlandse techniek. We lopen voorop in deze sector", stelde minister Kamp in een verklaring. "Dankzij deze contracten rollen hier over een paar maanden nog meer zonnepanelen van de band met Nederlandse technologie."

Minister Henk Kamp bezoekt samen met een groep Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen nog meer bedrijven in Qatar en Abu Dhabi. Het bezoek richt zich op de kansen voor Nederlandse ondernemers op de groeiende afzetmarkt in de Golfstaten. De meereizende Nederlandse bedrijven zijn voornamelijk actief op het gebied van energie en infrastructurele projecten

 

Bron: ANP

Foto: Hilljimm via Flickr