03-11-2016 10:10 | Door: Erik Verheggen

De vraag naar olie bereikt mogelijk al over vijf jaar zijn piek, verwacht Shell. Een zeldzaam statement voor Shell en de oliesector, waar partijen tot nu toe decennia van groei voorspellen.

Shell verwacht dat binnen vijf tot vijftien jaar de vraag naar olie zijn maximum bereikt. De lagere vraag wordt veroorzaakt door efficiëntieslagen en verdringing van olie door duurzame alternatieven. Persbureau Bloomberg tekende de uitspraak op tijdens een conference call met Shell-CFO Simon Henry.

Volgens Bloomberg is het statement een ‘shocker’. Concurrent Exxon Mobil verwacht tot 2040 een groei van 20 procent. De grootste olieproducent Saoedi-Arabië verwacht dat opkomende economieën de vraag naar olie nog langer zullen stuwen, aldus Bloomberg.

Duurzame energie

De World Energy Council zei eerder dat de opkomst hernieuwbare energie en elektrische auto’s de vraag naar olie in 2025 zullen doen pieken.

simon henry, shell

Een analist van CitiGroup, geraadpleegd door Bloomberg, zegt dat oliemaatschappijen voor het eerst beginnen na te denken voor de toekomst. “Het is niet langer vanzelfsprekend dat er voor elke druppel olie een markt is. Fossiele brandstof zal moeten concurreren met duurzame alternatieven.”

Shell is naar eigen zeggen uitstekend gepositioneerd om ook over dertig jaar leidend te zijn in de energiesector. Olie en gas zullen nog decennia nodig blijven, schrijft het concern in een statement. Maar in het productportfolio worden biobrandstoffen en bijvoorbeeld waterstof belangrijker.

Bron: Shell, Bloomberg | Foto's: Shell