19-06-2012 10:46 | Door: Cato van Hees

Het politieke besluit of de drie oudste kernreactoren van België moeten sluiten in 2015 wordt in twijfel getrokken door de Belgische regering. Enkele partijen pleiten er voor de reactoren draaiende te houden tot 2025.

De zes regeringspartijen hebben tijdens hun coalitievorming afgesproken om het eerdere besluit om de drie reactoren in 2015 te sluiten aan te houden. Echter zijn er volgens enkele partijen niet genoeg alternatieve energiebronnen.

De Vlaamse christendemocraten en de Franstalige liberalen opperden onlangs een of meerdere reactoren tot 2025 open te houden. In totaal heeft België zeven kernreactoren.

Duurzaam alternatief

Kernreactoren leveren warmte voor de opwekking van elektriciteit, dus stelt de regering dat er voldoende vervangingscapaciteit moet zijn tijdens de sluiting van de drie kernreactoren.

De regering wil volgende week met een plan komen voor alternatieve energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, die in 2015 voorhanden moeten zijn. De regering-Di Rupo wil uiteindelijk over 13 jaar met kernenergie stoppen.

Bron: ANP

Foto: Dr Les