08-11-2016 16:11 | Door: Erik Verheggen

Het Deense Dong Energy, dat onder meer het windpark Borssele gaat uitbaten, wil van zijn olie- en gasactiviteiten af.

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

“We hebben besloten een proces te starten waardoor we uiteindelijk uit deze activiteiten kunnen stappen”, zei CEO Henrik Poulsen. “Dit past in de strategische transformatie van ons bedrijf naar een wereldmarktleider in hernieuwbare energie.”

Overigens is het volgens de Dong-topman nu nog niet te zeggen wanneer die transformatie voltooid moet zijn.

Henrik Poulsen, CEO Dong Energy

Wind op zee

Poulsen wijst erop dat Dong Energy nu zeven grote offshore-windprojecten in ontwikkeling heeft, samen goed voor 4,4 gigawatt aan geïnstalleerd vermogen. Daarmee is het ’s werelds grootste uitbater van windparken op zee.

Afgelopen zomer werd bekend dat Dong de winnaar is van de eerste tender voor het windpark Borssele voor de Zeeuwse kust. Het bedrijf bracht een toen nooit vertoond laag bod uit met gemiddeld 7,27 eurocent per kilowattuur.

Behalve als windenergiespecialist roert Dong Energy zich ook op de markt van duurzame energie uit afval. In het afvalverwerkingsproces, dat de naam Renescience heeft meegekregen, breken enzymen het afval af tot een vloeistof. Niet-afbreekbare stromen kunnen daarna gemakkelijk gescheiden worden voor recycling of verbranding. Het verteerde afval is geschikt voor de productie van biogas.

Nederland

De innovatieve techniek van Dong werd als eerste getest in een pilotfabriek in Kopenhagen. Het bedrijf wil ook nieuwe faciliteiten in Denemarken en Nederland openen. In ons land bekijkt het bedrijf onder meer de optie om zich in Noord-Brabant te vestigen.

Bron: Dong Energy | Foto's: Dong Energy