10-11-2016 09:45 | Door: Erik Verheggen

Vattenfall bouwt in de Oostzee een windpark van 600 megawatt. Het bedrijf zet opnieuw een record neer. De windstroom uit het park gaat € 0,0499 per kilowattuur kosten.

Vattenfall meldt in een persbericht dat het € 1,1 mrd tot € 1,3 mrd steekt in het offshore windpark, dat de naam Kriegers Flak heeft gekregen.

CEO Magnus Hall van het bedrijf: “Ons winnende bod laat zien dat Vattenfall de prijs van hernieuwbare energie omlaag kan brengen.”

Windenergie

De tender in Denemarken laat zien dat de bodemprijs voor windstroom nog niet in zicht is. Het moederbedrijf van Nuon neemt met het project het record over van Dong Energy, dat het Nederlandse Windpark Borssele gaat uitbaten voor € 0,0727 per kilowattuur.

Het NRC schrijft dat 'insiders' lang dachten dat het tweede kavel in Borssele, waarvoor de aanbestedingsprocedure nog loopt, ook voor een prijs rond de € 0,07 per kilowattuur de markt op zou komen. Vattenfall toont nu aan dat daar nog heel veel rek in zit.

Vattenfall wist in september, na de gunning in Borssele, een andere aanbesteding voor een Deens ‘near-shore’ windpark naar zich toe te trekken met een bodemprijs van omgerekend € 0,0638. Maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Windparken dicht bij de kust zijn per definitie goedkoper dan offshore-parken.

Bron en foto: Vattenfall