24-10-2011 14:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Shell heeft 250 miljoen euro in een Japanse zonnepanelenfabriek geïnvesteerd. Dit terwijl het Brits-Nederlandse olieconcern in 2009 meldde dat het niet meer zou investeren in wind- en zonne-energie. Shell heeft de investering nooit bekend gemaakt.

In 2009 zei toenmalig bestuurslid Linda Cook dat Shell niet zou investeren in wind- en zonne-energie, omdat 'de technologieën niet concurrerend zijn, zelfs niet met subsidies'. Het bedrijf ontving destijds veel kritiek op dit standpunt.

Volgens het NRC Handelsblad investeerde Shell, een halfjaar na de uitspraak van Cook, in een fabriek waar een nieuw type zonnepaneel wordt geproduceerd. De fabriek is eigendom van het Japanse bedrijf Solar Frontier, dochteronderneming van Showa Shell. Dit bedrijf is weer voor 35 procent eigendom van Shell. Daarnaast is Saudi Aramco, de grootste olieproducent ter wereld, voor 15 procent eigenaar van Showa Shell.

De reden voor het niet bekend maken van de investering is volgens een woordvoerder van Shell omdat het concern 'gewoon zijn deel van de investeringsbeslissingen van Showa Shell op zich neemt'. De woordvoerder ontkende dat het bedrijf niet met zonne-energie geassocieerd wil worden.

De zonnepanelen zijn sinds een maand in Nederland verkrijgbaar en worden verder geleverd aan India, Duitsland, Verenigde Staten, Italië en diverse Afrikaanse landen. Het nieuwe type zonnepaneel heeft minder rendement dan de ‘ouderwetse’ panelen, maar zijn wel goedkoper.

Bron: NRC Handelsblad

Foto: Flickr.com, am4ndas