28-11-2013 14:27 | Door: Luc Hillege

De Amerikaanse startup Transatomic Power werkt aan een methode om kernafval om te zetten in een schone bron van energie. Het zou genoeg zijn om de wereld 72 jaar van stroom te voorzien.

Transatomic Power is stilletjes een opmars aan het maken in energieslurpend China. Hun revolutionaire technologie genaamd Waste-Annihilating Molten Salt Reactor (WAMSR) is in staat kernafval om te zetten in elektrisch vermogen. Kernenergie kan zo optimaal benut worden.

WAMSR is een gesmoltenzoutreactor die gebruik maakt van opgeslagen of onlangs geproduceerd kernafval. De techniek is in staat om de overgebleven energie uit het kernafval te extraheren en reduceert daarmee de hoeveelheid kernafval met maximaal 98 procent terwijl het elektriciteit opwekt. Wereldwijd is er ongeveer 270.000 ton hoogwaardig kernafval dat gebruikt kan worden.

Aan het hoofd van het onderzoek bij Transatomic Power staat Leslie Dewan. “Met onze technologie kunnen wij kernafval efficiënt gebruiken en de wereld voor 72 jaar van energie voorzien,” aldus Dewan. “Wij voorzien de wereld van energie en tegelijkertijd reduceren wij al het kernafval. Daar zit veel leuks in denken wij” aldus Leslie Dewan.

 

Halfwaarde tijd

 

Transtomic Power heeft inmiddels een installatie ontwikkeld met een capaciteit van 500 megawatt. Het ontwerp is gebouwd met veiligheid als uitgangspunt en risico op lekkage is nihil. Een herhaling van Fukushima is niet mogelijk. In China waar momenteel 27 kernreactoren worden bijgebouwd, 51 centrales op de planning staan en nog eens 120 op aanvraag, is de kans groot dat deze techniek geïmplementeerd wordt

Het overgebleven materiaal wat uit de WAMSR komt is veel minder radioactief. Er blijft wel een residu over dat meer dan honderd jaar radioactief blijft. In vergelijking met “normaal” kernafval dat duizenden jaren actie blijft is dit relatief kort.

 

Foto: Stokes Rx via Flickr