29-11-2013 10:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil dat tuinders sneller gebruik gaan maken van aardwarmte. De bewindsvrouw stelt hier met de sector een half miljoen euro extra voor beschikbaar, zo kondigde ze donderdag aan in overleg met de Tweede Kamer.

Om de mogelijkheden van aardwarmte optimaal te kunnen benutten, komt er een versnellingsplan om zaken die nu de toepassing van aardwarmte belemmeren, op te lossen. Aardwarmte moet een belangrijke rol gaan spelen bij de verduurzaming van de tuinbouw. Vooralsnog zijn negen projecten gerealiseerd, waarvan zeven in de glastuinbouw. Nog veel projecten zitten in de pijplijn: ongeveer honderd opsporingsvergunningen voor aardwarmte zijn verleend dan wel aangevraagd.

Dijksma: ,,Minimaal tien tot twintig procent van het energiegebruik in de glastuinbouw kan met aardwarmte worden gedekt. De tuinbouw wordt daardoor duurzamer en minder afhankelijk van de prijsontwikkeling van fossiele energie. Dat draagt bij aan het behoud van de positie van Nederland als wereldspeler op land- en tuinbouwgebied.''

Bron: ANP | Foto: Gerard Stolk via Flickr