04-12-2013 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Deense Vestas gaat windenergie naar één miljoen mensen in ontwikkelingslanden brengen. Een Arabisch energiebedrijf zal het project gaan realiseren.

Het Deense windturbinebedrijf Vestas gaat de samenwerking aan met hernieuwbare-energiebedrijf Masdar. Masdar is een bedrijf in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Het doel van de project, genaamd ‘Wind for Prosperity’, is ontwikkelingslanden over te laten schakelen op schone energie. Daardoor zijn ze niet langer afhankelijk van vervuilende diesel.

Het project moet de komende drie jaar naar één mln mensen windenergie brengen.

‘Dit is een van de grootste bedrijfsinitiatieven om de energiearmoede te bestrijden en groene energie te verspreiden in ontwikkelingslanden,’ zei Morten Albaek van Vestas. ‘Het is een triple winsituatie – groei genereren, vervuiling reduceren en dat op een winstgevende wijze.’

‘Wind for Prosperity’

100 verschillende gemeenschappen zullen windturbines krijgen. De turbines zijn makkelijk te vervoeren, op te richten en te onderhouden. Masdar zal dienen als projectontwikkelaar en Vestas zal focussen op project design en het opknappen van de windturbines. Albaek zegt over de samenwerking: ‘Het is tijd voor samenwerking, niet voor afhankelijkheid.’

Door gebruik te maken van weergegevens van Vestas, identificeert Masdar de delen van de wereld die dringend energie nodig hebben en waar relatief veel wind staat.

Zo’n 13 gemeenschappen in Kenia – waar zo’n 200.000 mensen leven – zullen het eerst windturbines krijgen. Het project zal starten midden 2014. De Britse Investeerder Frontier Investment Management zal meewerken aan het project. Andere landen die op de lijst staan zijn: Ethiopië, Tanzania, Jemen, Pakistan, Vietnam en Nicaragua.

Albaek: ‘We verwachten dat dit een succesvolle commerciële investering zal zijn.’

Bron: Greenbiz

Foto: DanieVDM via Flickr