10-12-2013 11:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met 930 megawatt aan geïnstalleerd zonnevermogen in het derde kwartaal van 2013 verwacht de VS dit jaar meer te installeren dan koploper Duitsland.

Alleen in het vierde kwartaal van 2012 werd in de VS meer zonne-energie toegevoegd aan de energiemix. Wel is het een mijlpaal voor het aantal geïnstalleerd vermogen in de woonsector, want nog nooit werd meer zonnevermogen geïnstalleerd dan in het derde kwartaal van 2013.

“Zonne-energie is op aardgas na de grootste bron van nieuw opgewekte elektriciteit,” zegt Shayle Kann, vice-president van GreenTechMedia (GTM) Research, die wijst naar de grootschalige exploïtatie van schaliegas.

Rhone Resch, CEO en president van de Solar Energy Industries Association (SEIA), zegt dat 2013 ‘een jaar is waarin de Amerikaanse zonne-industrie vele records breekt’. “Deze onvoorspelde groei zal duizenden banen creëren, geld besparen voor consumenten, vervuiling op nationaal vlak te verminderen en onze afhankelijkheid van buitenlandse fossiele brandstoffen verminderen.”

 

Voorspelling voor 2013

 

De enorme toename is mede te danken aan progressieve duurzaamheidsstrategieën van 28 staten, zoals de succesvolle Californische CO2-markt. De Sunshine State zal naar verwachting de meeste zonne-energie installeren.

GTM Research en de SEIA voorspellen dat aan het eind van 2013 de VS het stokje overneemt van Duitsland: dit jaar zal de VS 4,268 gigawatt aan zonne-installaties gebouwd hebben, terwijl Duitsland blijft steken op 4,2 gigawatt.

De kosten van een zonne-installatie zijn 4,2 procent gedaald ten opzichte van 2012 als gevolg van een toenemende hoeveelheid zonne-installaties. Daardoor bedragen de kosten nu slechts $ 3 per watt (€ 2,18).

 

Federale overheid

 

De installatie van zonnepanelen kan nog een flinke zet krijgen door nieuwe doelstellingen van het Witte Huis. Vorige week donderdag kondigde president Obama de hoeveelheid duurzame energie van de federale overheid van de huidige 7,5 procent sterk te willen verhogen tot 20 procent in 2020. Met 600.000 voertuigen en bijna een half miljoen gebouwen is de federale overheid de grootste energieverbruiker van de Verenigde Staten.

Bron: GreenTechMedia en Trouw | Foto: CNN