13-12-2013 10:47 | Door: Marjon Riehl

Met al 500 oplaadpunten voor elektrische auto’s, een uitgebreider warmtenetwerk en binnenkort zelfs een windmolenpark verduurzaamt Rotterdam in rap tempo.

Rotterdam heeft de ambitie voor 20 procent bij te dragen in het Energieakoord om tot duurzame groei te komen. Dat wil de stad doen met windturbineparken en warmtenetwerk, volgens het RCI Actieplan Energie. De Rotterdamse milieuwethouder Alexandra van Huffelen heeft dit plan vandaag gepresenteerd.

Binnenkort komen in de stad acht windturbines bij die stroom moeten opleveren voor ruim 30.000 huishoudens. Bewoners kunnen via obligaties investeren in het park.

Verder wil het stadsbestuur energiebesparende maatregelen nemen. Zo wordt het leidingennetwerk uitgebreid en het elektrisch vervoer gestimuleerd. Van Huffelen: “Vorig jaar opende ik het 100e laadpunt, inmiddels hebben we 500 oplaadpunten in de stad. Aan het einde van volgend jaar staan er minstens 1.000 punten in heel Rotterdam.”

Werkgelegenheid

Door alle energiebesparingsmaatregelen ontstaat ook meer werkgelegenheid. Van Huffelen: “Alleen al in de regio Rotterdam gaat het naar schatting om tweeduizend tot drieduizend banen. Ook maakt een beter milieu Rotterdam aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven.”