18-12-2013 12:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

India zou voor 2020 wel eens de globale leider in zonne-energie kunnen zijn, voorspelt de Wereldbank in een nieuw rapport.

In het nieuwe Wereldbank-rapport Paving the Way for a Transformational Future: Lessons from JNNSM Phase 1 blijkt dat India zich met zonne-energie onafhankelijk kan maken van buitenlandse grondstoffen.

India

India heeft de afgelopen drie jaar een enorme groeispurt gemaakt in de ontwikkeling van zonne-energieprojecten. In 2010 lanceerde het land de Jawaharlal Nehru National Solar Mission (JNNSM), een initiatief van de overheid om duurzame groei te stimuleren. Eén van de doelstellingen van het project is om het land als globale leider op de kaart te zetten op het gebied van zonne-energie.

Het land streeft ernaar om 20 gigawatt aan zonne-energie te genereren vóór 2020. Het vermogen aan zonne-energie is de afgelopen drie jaar gestegen van 30 megawatt in 2010 naar 2.000 megawatt (2 gigawatt) in 2013. De uitbreiding van de duurzame energiesector maakt het ook mogelijk om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en zekerheid te bieden voor energievoorziening. Momenteel hebben meer dan 300 miljoen mensen in het land geen toegang tot energiebronnen, een behoorlijke drempel voor (economische) groei.

Gaten in de weg

Het uitbreiden van de Indiase zonne-energiesector naar het hoogste niveau gaat niet zonder slag of stoot. Om de gewenste doelen te behalen van de JNNSM dient India kwesties aan te pakken, zoals het gebrek aan deelname van commerciële banken  in de financiering van duurzame energie.

Ook zijn er knelpunten op het gebied van infrastructuur, betalingszekerheid voor projecten in de toekomst en ongewenste technologische resultaten na de eerste fase. De lokale zonne-energiesector zijn verder onder druk komen te staan en er zijn problemen rondom groencertificaten (Renewable Energy Certificates, RECs).

Volgens de Wereldbank moet India deze kwesties aanpakken wil het land het project tot een goed einde brengen. Alleen dan kan het land zichzelf in 2020 globale leider noemen op het gebied van zonne-energie.

Bron: cleantechnica | Foto: Nadine Y. Barclay