18-12-2013 13:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Binnenkort kunnen meer dan 200 particuliere investerdeers profiteren van de zonnepanelen op het dak van voetbalstadion de Euroborg van FC Groningen.

Dit is het resultaat van de crowdfunding-actie van stiching 1miljoenwatt en energiebedrijf Essent. De betrokken partijen zullen in totaal 531 zonnepanelen op het dak van het Groningse voetbalstadion plaatsen. Daarmee is dit zonnecollectief de grootste in Nederland. Begin januari start de installatie van de panelen. Naar verwachting zullen panelen in die maand ook hun eerste stroom leveren.

Groen en duurzaam

FC Groningen gebruikt zelf de stroom die door de panelen wordt opgewekt. De club betaalt wel de normale elektriciteitsprijs voor de geproduceerde energie. Dit geld wordt als dividend uitgekeerd aan de deelnemers van de actie. Hans Nijland, algemeen directeur van de club, is trots op het succesvolle initiatief. “Door de ruim 200 particuliere investeerders krijgen wij als eerste club in Nederland een zonnecentrale op het dak van ons voetbalstadion. Dat past volledig bij een van de kernwaarden van de club: groen en duurzaam.”

Zon op ander dak

Het idee speelt hiermee in op de wens van particulieren die wel zonnepanelen willen hebben, maar geen eigen dak hebben. “Via een investering in de zonnecentrale kunnen mensen tóch hun eigen duurzame stroom opwekken. Hierdoor kunnen deze mensen alsnog de voordelen van zonne-energie benutten,” zegt Sven Pluut van stichting 1miljoenwatt.

Op het dak van de Euroborg is ruimte voor 1120 panelen.  Als er nog meer belangstelling is, kan een tweede fase gerealiseerd worden.

Bron: Essent | Foto: EssentNieuws via Flickr