15-12-2016 09:13 | Door: Erik Verheggen

Het Britse Kite Power Systems haalt bijna € 6 mln op bij Shell, E.on en oliedienstverlener Schlumberger.

Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht.

Kite Power maakt vliegers om windenergie op te wekken op grote hoogte. De vliegers van Kitepower vliegen op een hoogte van 450 meter. Volgens het bedrijf kan de technologie de offshore-windmarkt op zijn kop te zetten. De vliegers zijn goedkoper en hebben veel minder materiaal nodig dan conventionele windturbines. Op termijn denkt het bedrijf windenergie op zee voor € 50 euro per megawatt op te kunnen wekken.

kite power

Het bedrijf werkt aan een plan om in 2017 een windpark van 500 kilowatt aan te leggen in Schotland. In de komende drie tot vier jaar moeten daar meerdere systemen van dezelfde grootte aan gekoppeld worden. Uiteindelijk moet dat leiden tot offshore installaties die 3 megawatt per stuk opwekken.

Disruptieve windtechnologie

Managing director Geert van de Wouw van Shell Technology Ventures is onder de indruk van de ontwikkeling die Kite Power heeft doorgemaakt. “De disruptieve windtechnologie van het bedrijf is op de goede weg om commercieel interessant te worden.”

Volgens senior vice president innovatie Frank Meyer volgt E.on de ontwikkeling van energievliegers al vijf jaar. “De aanpak van Kite Power is in potentie een gamechanger in de markt. De technologie draagt bij aan ons doel om windenergie goedkoper te maken. We willen een koploper zijn in duurzame energie op plaatsen waar dat door economische of technische factoren nu nog niet rendabel is.”

Onder andere Shell en de Britse regering staken eerder al £ 3 mln (€ 4,3 mln) in de start-up.

Bron: Kite Power | Foto intekst: Kite Power