22-12-2016 12:07 | Door: Erik Verheggen

In opkomende economieën bereikt zonne-energie voldoende schaalgrootte om goedkoper te zijn dan windenergie, aardgas en kolenstroom.

Dat meldt Bloomberg. Het persbureau spreekt van een een ‘transformatie in de wereldwijde energiemarkt’. De investeringskosten voor zonne-energie bedragen nu $ 1,65 mln per megawatt. In 2010 was dat nog drie keer zoveel. Voor windenergie geldt een capex van $ 1,66 mln per megawatt.

Bloomberg heeft de kosten voor nieuwe zonne- en windparken in 58 opkomende economieën geanalyseerd. Daaronder zijn ook China, India en Brazilië. Volgens het persbureau ligt het door de snelle technologische ontwikkeling voor de hand dat de prijs van zonneprojecten uiteindelijk onder die van windenergie zou duiken. Maar het tempo waarmee zonne-energie keldert in prijs werd maar door weinig analisten voorzien.

In de wereld wordt nu meer opwekcapaciteit voor duurzame energie bijgebouwd dan voor kolen en gas. Volgens Bloomberg wordt in het volgende decennium de piek in de vraag naar elektriciteit uit fossiele brandstoffen bereikt.

Bron: Bloomberg | Foto: Solar Trade Association, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)