07-01-2014 10:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De milieuministers van acht EU-landen hebben een brief geschreven naar de Europese Commissie. Zij roepen op een ambitieuzer doel voor hernieuwbare energie in 2030 te stellen.

Onder de acht landen bevinden zich Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Denemarken, België en Portugal. Nederland ontbreekt.

De landen pleiten voor een nieuw energiedoel naast het CO2-doel: “We moeten een krachtig, lange-termijnkader bieden ter ondersteuning van hernieuwbare energiebronnen, ongeacht de verschillende opvattingen over de wijze waarop. Een doel voor hernieuwbare energie zal de Europese concurrentie versterken en leiden tot meer banen en groei.”

Op 22 januari zal een klimaat- en energiepakket worden onthuld, dat nieuwe wetsvoorstellen bevat voor onderwerpen als schaliegas en teerzand. Ook bevat het pakket voorstellen tot structurele hervormingen van de emissiemarkt en industriële concurrentie.

Het middelpunt van het pakket zal echter de klimaat- en energievoorstellen voor 2030 vormen. Die kunnen boven de huidige 20-20-20-doelen uitstijgen. In de brief staat dan ook: “We kunnen ons niet veroorloven deze kans te missen.”

EU-rapport

Eerder verscheen een EU-rapport over de verschillende economische effecten van klimaatbeleid voor 2030. In het scenario van een CO2-reductie van 40 procent zouden er 645.000 banen in 2030 bijkomen. Maar als naast het CO2-doel een doel van 30 procent hernieuwbare energie kwam, zouden er maar liefst 1,25 miljoen banen bij komen.

Bron: Euractiv

Foto: alexander.kirk via Flickr