07-01-2014 11:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Deense energieleverancier Dong Energy is op zoek naar een koper voor het Nederlandse deel van de onderneming.

Door overcapaciteit en de toenemende import van Duitse windenergie ziet Dong geen groeikansen meer in de Nederlandse energiemarkt. Dat stelt het Financieele Dagblad afgelopen maandag. Zakenbank Kempen ziet toe op de verkoop van de Nederlandse dochteronderneming van Dong. De Deense verkoper van gas en elektriciteit heeft nog niet gereageerd tegenover het Fd.

Overcapaciteit

Dong zou ook het aandeel van vijftig procent in de Rotterdamse Enecogen-gascentrale willen verkopen. Hier is echter weinig interesse voor vanuit andere energiebedrijven. De centrale heeft een hoog rendement, maar staat driekwart van de tijd uit vanwege een overcapaciteit op de Nederlandse elektriciteitsmarkt.

Zo importeert Nederland steeds meer goedkope stroom uit gesubsidieerde Duitse windmolens. Doordat de prijs van steenkool ook laag is, worden relatief veel kolencentrales aangezet wanneer er extra capaciteit nodig is. Het is voor gascentrales lastig om hier tegen te concurreren.

Schaalgrootte

Sinds 2005 is Dong een speler op de Nederlandse energiemarkt door 40.000 klanten van het Brabantse gasbedrijf Intergas over te nemen. Dat aantal is inmiddels gegroeid tot 150.000 klanten, zowel zakelijk als particulier, waarmee Dong zich een bescheiden speler mag noemen op de Nederlandse energiemarkt. Ondanks campagnes en kortingsacties slaagde Dong er niet in om op te schalen.

Het bedrijf gaat zich enkel richten op de opwekking van windenergie. Dong is vorige maand eigenaar geworden van drie Nederlandse offshore windparkprojecten. Op dit gebied heeft Dong veel expertise en hoopt gebruik te kunnen maken van Nederlandse windmolensubsidies, die zijn vrijgemaakt na het Energieakkoord van vorig jaar.

Bron: Fd | Foto: Gerard Stolk via Flickr