07-01-2014 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een innovatieve bio-accu ontwikkeld met behulp van virussen.

Onderzoekers van de gerenommeerde universiteit MIT hebben een innovatieve bio-accu ontwikkeld die loopt op virussen. De onderzoekers maakten de accu door genetisch gemodificeerde virussen te gebruiken bij de productie van nanodraden die worden toegepast als de elektroden.

Het toevoegen van de virussen vergroot het totale oppervlak op de plek waar de elektrochemische activiteit plaatsvindt tijdens op- en ontladen. Hierdoor zijn er meer oplaadcycli mogelijk en wordt de levensduur van de accu verlengd.

Ontwikkeling

MIT heeft hoge verwachtingen van de accu. "We streven naar het ontwikkelen van een krachtige batterij met meer cycli op een kosten-efficiënte manier," aldus Angela Belcher, Professor of Energy en leider van het onderzoek.

Om de accu te ontwikkelen, gebruikten Belcher en haar mede-onderzoekers een genetisch gemodificeerd virus, M13. Dit virus maakt mangaanoxide aan, een materiaal dat vaak wordt gebruikt in lithium-lucht-accu's. Het virus produceert nanodraden die een ruw en puntig oppervlakte hebben. Hierdoor wordt de oppervlakte vergroot, aldus de onderzoekers.

De accu is nog in de beginfase van de ontwikkeling, maar lijkt veelbelovend voor eventuele massaproductie. Belcher: "We zijn momenteel een proces aan het ontwikkelen om deze materialen in grotere accu's te testen. Het gaat nu nog om hele kleine structuren, van één tot twee centimeter. Het proces mag ook niet veel duurder worden dan traditionele productiemethodes."

Zombies

Wetenschappelijk gezien zijn virussen geen levende organismen. Het zijn compacte pakketjes met genetische informatie in de vorm van DNA of RNA. Zij zijn niet in staat zichzelf, op eigen initiatief, voort te planten. Virussen zijn dan ook chemische zombies. De gebruikte virussen in de batterij zijn overigens niet schadelijk voor de mens, aangezien zij alleen bacteriën kunnen infecteren.

De bio-accu is ook minder schadelijk voor het milieu, omdat de chemische structuur is afgeleid van natuurlijke materialen en processen in botten en schelpen. Daarmee is het een zeer ongewone vorm van biomimicry.

[caption id="attachment_60340" align="aligncenter" width="650"]Bron: Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology[/caption]

Bron: Engineersonline | Foto: Sanofi Pasteur via Flickr