10-01-2017 12:29 | Door: Erik Verheggen

Barack Obama is vanaf 20 januari president af. Maar de duurzame energietransitie is ook onder Donald Trump onomkeerbaar, zo betoogt Obama in een artikel in Science.

Obama noemt in zijn artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift vier redenen waarom de “trend naar duurzame energie onomkeerbaar is”.

  • Economische groei en CO2-reductie gaan hand in hand. Volgens Obama leidt een economische strategie waarin klimaatverandering niet wordt meegenomen tot een lagere economische groei en verlies van werkgelegenheid op de lange termijn.
  • Bedrijven zien volgens de scheidend president in dat het verkleinen van emissies leidt tot tevreden aandeelhouders. Efficiëntieverbeteringen leiden bovendien tot nieuwe banen. 2,2 miljoen Amerikanen zijn nu werkzaam in het veld van energie-efficiënte, tegen 1,1 miljoen in de fossiele sector.
  • De markt beweegt zich al in de richting van duurzame elektriciteit. Aardgas vervangt kolenstroom als eerste stap, en de kosten voor duurzame energie kelderen. Het zijn trends die volgens Obama ook na zijn ambtstermijn de energietransitie zullen stuwen.
  • Ten slotte constateert Obama dat op de klimaattop in Parijs, eind 2015, een internationale beweging op gang is gekomen. Bijna tweehonderd landen hebben afgesproken om CO2-uitstoot te reduceren.

“Ondanks de politieke onzekerheid blijf ik overtuigd dat geen enkel ander land zo goed gepositioneerd is om de klimaatuitdaging het hoofd te bieden en daar ook nog eens de economische vruchten van te plukken”, schrijft Obama.

Bron: Science | Foto: Pete Prodoehl, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)