25-06-2012 11:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De productie van groene stroom in Nederland gaat erg langzaam. Als het in dit tempo door blijft gaan, dreigt Nederland de Europese doelstelling van 2020 niet te halen.

Nederland heeft zich gecommitteerd aan Europese doelen om 14 procent van zijn energie duurzaam op te wekken in 2020. De Rabobank voorspelt, met het rapport An Outlook for Renewable Energy in The Netherlands, dat tegen die tijd slechts 9 procent van de stroom duurzaam zal zijn in Nederland.

SDE+

“De vergroening van de Nederlandse energieproductie staat al jaren stil,” zegt analist Clara van der Elst van Rabobank. De in 2011 opgezette subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) van Agentschap NL zou hier verandering in moeten brengen. Deze subsidieregeling spitst zich specifiek toe op het halen van de Europese doelstelling door bedrijven subsidie te geven om duurzame energie te produceren.

De vergroening van de Nederlandse energieproductie staat al jaren stil. Clara van der Elst, Rabobank

Weinig succes

Het probleem is dat de subsidieregeling SDE+ elk jaar verandert, waardoor het nauwelijks effectief is. “De industrie heeft behoefte aan een duidelijke langetermijnvisie,”aldus Van der Elst. Ondernemers willen bij een investering de zekerheid dat ze hun geld terugverdienen. En die zekerheid is lastig te garanderen als de subsidieregeling elk jaar verandert.

Bovendien stimuleert de SDE+ te veel de productie van energie uit biomassa. Clara van der Elst suggereert juist dat de meeste potentie ligt bij zonne- en windenergie. Deze energiesoorten worden in de toekomst goedkoper, verwacht de Rabobank.

Echter, ontwikkelaars kunnen enkel subsidie voor windprojecten aanvragen als ze in het bezit zijn van een dure bouwvergunning, waardoor deze projecten weinig investeerders trekken.

Een ander probleem is dat de subsidieregeling überhaupt weinig investeerders trekt. Tussen 2008 en 2011 is slechts €80 mln aan subsidies verstrekt, terwijl het totale budget over die periode €9 mrd bedroeg.

Vertrouwen

Desalniettemin heeft de Rabobank vertrouwen in het behalen van de Europese doelstelling. De bank verwacht dat de Europese Unie vanaf 2013 meer druk gaat uitoefenen op landen die zich niet aan de afspraken houden. Hierdoor is de ambitie van 14 procent duurzame energieproductie voor nog wel haalbaar voor Nederland.

De Rabobank Groep streeft naar innovatie van productiemethoden en het ontwikkelen en gebruiken van duurzame energie. De bank is hiermee de derde financier van groene stroomproducenten ter wereld.

Bron: De Volkskrant

Foto: Aepoc via Flickr.com