10-01-2014 16:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van Harvard ontwikkelden een organische accu gemaakt van materiaal vergelijkbaar met moleculen in rabarber. 

De organische accu wordt als een doorbraak gezien in de opslag van hernieuwbare energie. De accu maakt gebruik van de elektrochemie van organische moleculen in plaats van metalen.

Volgens de onderzoekers kan de accu toegepast worden op een elektriciteitsnet en maakt het gebruik van kleine organische verbindingen, chinonen genaamd. Dit blijkt goedkoper te zijn dan de elektrokatalysatoren uit metalen zoals platina. Chinonen zijn goedkoop en kunnen verkregen worden uit groene planten en uit ruwe olie. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een chinone molecuul die identiek is aan een molecuul die gevonden kan worden in rabarber.

Verder wordt er met het gebruik van organische moleculen tal aan mogelijkheden gecreëerd om hernieuwbare energie op te slaan. Momenteel wordt er voor de stroomopslag voornamelijk metaalionen gebruikt waarvan er slechts een beperkt aantal daadwerkelijk elektriciteit opslaan. Helaas is er nog geen één metaalion geschikt voor de opslag van grote hoeveelheden hernieuwbare energie.

“De organische accu van Harvard presteert net zo goed als de meeste commerciële accu's,” aldus de onderzoekers van Harvard. Accu's verschillen van vaste batterijen, die gebruik maken van metalen, doordat zij twee vloeibare chemische componenten bevatten. De componenten worden opgeslagen in aparte tanks.

“Hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, zouden economisch gezien meer op kunnen leveren als de organische accu wordt ingezet. Vooral wanneer er geen wind of zon is”, zegt Harvard wetenschapper Michael J. Aziz.

Bron: cbcnews | Foto: See-ming Lee ??? SML