13-01-2014 11:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit onderzoek van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) blijkt dat windenergie in Australië goedkoper is dan fossiele energie. En dat zonder de subsidie.

Elektriciteit van een nieuw windpark kost €52 per megawattuur. Dezelfde hoeveelheid van een kolencentrale kost €94 en van een gasfabriek €76. De emissiekosten volgens het CO2-schema zijn daarbij inbegrepen. Maar ook zonder de CO2-uitstootkosten is windenergie nog steeds 14 procent goedkoper dan kolen en 18 procent goedkoper dan gas.

 “Het feit dat windenergie nu goedkoper is dan kool en gas in een land met ’s werelds beste fossiele brandstofbronnen, toont aan dat schone energie een game changer is, die belooft de economie van energiesystemen op zijn kop te zetten,” Aldus Michael Liebreich, directeur van BNEF.

Daling kosten

Als oorzaak toonde het onderzoek van BNEF aan dat sinds 2011 de kosten van windenergie met 10 procent omlaag zijn gegaan en van zonne-energie met 29 procent.

De kosten van fossiele brandstoffen zijn daarbij omhoog gegaan. De grote Australische banken blijken niet graag nieuwe kolen- en gascentrales te financieren, vanwege hun reputatie en emissie-intensieve investeringen. De lokale prijzen van LNG zijn verder sterk gestegen. Ook de CO2-prijzen verhogen de kosten van de fossiele brandstoffen.

Zonne-energie en biomassa

BNEF concludeert dat zonne-energie in 2020 goedkoper zal zijn dan de fossiele energie, als CO2-prijzen worden meegerekend.

In 2030 kunnen dispatchable renewables, zoals biomassa en thermische zonne-energie, ook concurreren qua kosten.

Bron: Environmental News Network

Foto: Linh_rOm via Flickr