13-01-2014 13:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Eco-onderneming Bio Rights en gashandelaar Gasterra hebben de grootste Nederlandse groengasovereenkomst tot nu toe getekend.

De partners hebben beloofd dat elk jaar 23 miljoen kubieke meter groen gas wordt ingevoed in het gasnetwerk van Gasunie. Dit staat gelijk aan het gasverbruik van vijftienduizend huishoudens.

Tweede generatie

Bio Rights zal een biobrandstoffabriek bouwen in het Overijsselse Hardenberg. Het bedrijf steekt € 48 mln in de bouw van het project. In deze fabriek zal biomassa worden omgezet in de biobrandstoffen als biogas en bio-ethanol. Het biogas wordt ingevoed in het gasnetwerk nadat het is bewerkt tot de benodigde gaskwaliteit. De bio-ethanol wordt bijgemengd in benzine. De vrijgekomen CO2 wordt afgevangen, waarna het kan worden hergebruikt of worden verkocht aan de glastuinbouw.

De betreffende biobrandstoffen zullen niet worden geproduceerd uit voedselgewassen, maar uit restafval van biomassa. Doordat de groengasproductie niet in conflict is met de voedselproductie, spreekt men daarom van een tweedegeneratie-biobrandstof. De omzetting van biomassa vindt plaats op 700 meter diepte onder hoge druk.

Amsterdam

In een ander groengasproject investeert de gemeente Amsterdam € 3,75 mln in groengasaanbieder OranjeGas. Het geld wordt beschikbaar gesteld uit het Amsterdam Klimaat & Energiefonds (Akef). Met deze investering worden zeven tanklocaties geopend voor voertuigen die op biobrandstoffen rijden. Het gas wordt geproduceerd uit door Waternet gezuiverd rioolwater. Ook afvalbedrijf AEB voedt groengas in het gasnetwerk.

Bron: NUzakelijk/Fd | Foto: Steven Depolo via Flickr