26-06-2012 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse SunPower heeft grootse plannen voor het verkopen van zonnepanelen in het Midden-Oosten. Dit met de hulp van zijn grootste aandeelhouder: oliemaatschappij Total.

De grote Franse oliemaatschappij Total zal zijn contacten met klanten en leveranciers op het Arabisch schiereiland gebruiken om zonnepanelen van SunPower te verkopen. Het idee is om de oliecontracten te bundelen met het verkopen van SunPowers zonnepanelen. Daarnaast krijgt SunPower ook de mogelijkheid om de panelen te testen op de zonovergoten terreinen van Total.

Het gezamenlijke streven van de Fransen en Amerikanen moet voor Saudi-Arabië als muziek in de oren klinken. De Saudi’s zijn namelijk op zoek naar investeerders, die het plan om in 2032 één derde van het energieverbruik uit zonne-energie te genereren moeten verwezenlijken. Het plan moet $109 mrd (€87 mrd) gaan kosten.

Toekomst SunPower

Door een overaanbod daalde de prijs van zonnepanelen afgelopen jaar met 42 procent, waardoor veel producenten in de problemen zijn gekomen. Doordat Total vorig jaar 66 procent van SunPowers aandelen kocht, hebben de Amerikanen in tegenstelling tot concurrenten wél de wind in de zeilen. SunPower kan nu goedkoper lenen, waardoor het geld beschikbaar heeft voor research.

“De investering (van Total, red.) was voor SunPower niet alleen belangrijk om te overleven, maar zorgde ook voor bloei,” aldus Thomas Werner van SunPower. “Het heeft onze kansen op succes verhoogd.”

Afgelegen mijnen

Niet alleen in het woestijnachtige Midden-Oosten zal de samenwerking tussen SunPower en Total mogelijk te zien zijn. Er zijn namelijk ook plannen om deals te sluiten met mijnbouwers. Omdat mijnen vaak op afgelegen locaties liggen, maken ze gebruik van dieselgeneratoren inplaats van een elektriciteitsnetwerk.

“We kunnen mijnmaatschappijen nu een betere optie bieden: zonnepanelen in plaats van diesel,” zegt Werner. SunPower is op dit moment in onderhandeling met een Zuid-Afrikaanse mijn. “Dit was zonder de samenwerking met Total niet mogelijk geweest.”

Bron: Bloomberg

Foto: Wacky Toyo