17-01-2014 11:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door eigen succes zijn de investeringen in groene energie in 2013 met 12 procent teruggelopen. Grootste oorzaak is de daling in de kosten van zonnepanelen en windparken.

Hiermee zijn de investeringen van 2013 teruggelopen tot $ 254 mrd (€ 186,6 mrd). De daling is zelfs versneld ten opzichte van vorig jaar: in 2012 kromp de sector met 9,1 procent. Echter, de verkoop van zonnepanelen nam wel toe. De waarde van de MAC Global Solar Index verdubbelde zelfs. De resultaten komen voort uit de data van financieel onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance.

Vooral Europa investeerde met €42,5 mrd flink minder in hernieuwbare energie; dit is een daling van 41 procent. Ook de Amerikaanse investeringen liepen terug, maar met ‘slechts’ 8,4 procent. In China kromp de hoeveelheid investeringen met 3,8 procent; hier trad voor het eerst een daling op. Alleen Japan, die van kernenergie naar zonne-energie schuift, steeg met 55 procent.

Dit is een terugslag voor de financiering van schonere energievormen. Volgens de berekeningen van milieuadviesorganisatie Ceres is er $ 500 mrd (€ 367 mrd) nodig voor 2020 en $ 1 bln (€ 730 mrd) tegen 2030 om klimaatverandering tegen te gaan.

 

Dalende installatiekosten

 

“De afname in investeringen komt voornamelijk door technologische vooruitgang waardoor de installatiekosten omlaag gaan. Groene energie wordt hierdoor beter betaalbaar,” zegt Michael Liebreich, CEO van Bloomberg New Energy Finance. Met name de zonne-energiesector is debet aan de daling. De prijzen daalden flink, waardoor waarde van de sector met bijna 20 procent kromp.

“De ogenschijnlijk lage investeringen zijn ook het resultaat van investeringen door grote bedrijven,” zegt Wal van Lierop, CEO van energie-investeerder Chysalix Energy Venture Capital. “Grotere bedrijven investeren steeds meer in groene energie, het is lastiger om dit te meten.”

 

“Oneerlijk speelveld”

 

Liebreich ziet hernieuwbare energie nog steeds doorbreken en interessant blijven voor investeerders. Ondanks de opkomst van groene energie, blijven subsidies op fossiele brandstoffen vele malen hoger, vindt Christiana Figueres, secretaris van de UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). “Hernieuwbare energie is nu al goedkoper dan energie uit fossiele brandstoffen, ondanks het feit dat fossiele brandstoffen gesubsidieerd worden. Er is geen eerlijk speelveld tussen schone energie, een opkomende industrie met grote voordelen voor de maatschappij, en de fossiele industrie die gesubsidieerd wordt en tegelijkertijd veel schade aanricht. ”

Bron: Bloomberg/Trouw | Foto: EpSos.de via Flickr