23-01-2014 10:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe batterij op basis van suiker kan tien keer zoveel energie opslaan als een gewone lithium-ion-batterij van hetzelfde formaat.

Onderzoekers aan de Universiteit van Virginia hebben een batterij ontwikkeld op basis van suiker. Dat maakten zij bekend in een artikel dat werd gepubliceerd in het Amerikaanse blad Nature.

Het onderzoek werd uitgevoerd met het oog op het toenemend gebruik van draagbare elektronische apparaten. Laptops, smartphones en tablets hebben vaak een grote, zware accu die meestal niet toereikend is om het apparaat langer dan een dag te kunnen gebruiken.

Zou bijvoorbeeld een smartphone op een suikerbatterij werken, dan hoeft de telefoon nog maar één keer per week opgeladen te worden. Nu is dat vaak hooguit anderhalve dag.

Werking

Dertien enzymen zetten suiker om, waarbij energie vrij komt. Naast energie komt er ook water vrij tijdens het proces. “Suiker is een perfecte samenstelling voor energieopslag in de natuur”, stelt onderzoeker YH Percival Zhang. “Daarom is het dus logisch dat we deze natuurlijke kracht proberen in te zetten op een milieuvriendelijke wijze voor de productie van een batterij.”

Opladen kan overigens niet op de traditionele manier. De batterij zal bijgevuld moeten worden met een maltodextrine-oplossing, oftewel glucosestroop.

Onderzoeker Zhang verwacht dat de techniek al binnen drie jaar geschikt is voor gebruik in veelgebruikte producten, zoals smartphones en laptops.

Bron: Cleantechnica & Nuzakelijk

Foto: Paul Rosenhart via Flickr