24-01-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Duitse kabinet wil meer marktwerking in de energiesector bewerkstelligen door de subsidies op groene energie te verminderen.

Duitsland hoopt met het snijden in de subsidies op groene energie de stroomprijzen te verminderen. Dat meldt het Financieel Dagblad.

In Duitsland zijn de stroomprijzen in 2012 en 2013 sterk gestegen. Duurzame energiebronnen, zoals wind, zon en biomasssa, worden door de Duitse staat zwaar gesubsidieerd om investeringen in windmolenparken, zonnecellen en biogasinstallaties te stimuleren.

Stijging energieprijs

De staat verhaalt deze subsidies op burgers en bedrijven middels een opslag op de stroomrekening. Vorig jaar nam mede hierdoor de stroomprijs gemiddeld 12 procent toe. Dit jaar voorspellen de energiebedrijven een gemiddelde stijging van 3,3 procent. Deze kostenstijgingen ondermijnen het maatschappelijk draagvlak voor de groene energierevolutie.

Sigmar Gabriel, de Duitse SPD-minister van Economische Zaken & Energie, wil daarom maatregelen nemen tegen de hoge energieprijzen. Bedrijven die veel stroom verbruiken en daarvoor eigen energiecentrales inzetten, zijn tot op heden vrijgesteld van de  heffing. Dat leidt ertoe dat consumenten meer betalen dan nodig is. Deze maatregel is volgens de Europese Commissie ook nog eens een verkapte subsidie.

Bron: Financieel Dagblad

Foto: Mischa_de_Muynck via Flickr