17-02-2017 12:15 | Door: Hidde Middelweerd

Onderzoekers van de TU Delft hebben de wereldwijde potentie van waterkracht als energiebron onderzocht. Die potentie blijkt enorm: waterkracht kan volgens de onderzoekers voorzien in 33 procent van de jaarlijkse wereldwijde energievraag.

De onderzoekers publiceerden de resultaten in het wetenschappelijk tijdschirft PLOS One. Dat meldt TU Delft in een persbericht.

Waterkracht

De onderzoekers maakten gebruik van een model waarin verschillende geografische informatiesystemen werden gecombineerd. Aan de hand hiervan creëerden de wetenschappers  vervolgens een simulatie die de wereldwijde potentie van waterkracht als energiebron in kaart bracht.

Het onderzoeksteam bracht onder andere de hellingen van rivieren in kaart, om geschikte locaties voor waterkrachtcentrales vast te stellen.

Fossiele brandstoffen vervangen

Waterkracht heeft de potentie om een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen te vervangen, is de conclusie van de Delftse wetenschappers. De huidige energieproductie van alle waterkrachtcentrales ter wereld voorziet slechts in 3 procent van die energiebehoefte.

Bron: TU Delft | Foto: Abhishek kumar sah/Shutterstock.com