29-01-2014 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Deense windmolenfabrikant Vestas heeft gisteren de grootste en krachtigste windmolen voor het eerst laten draaien. Het prototype levert genoeg elektriciteit voor 7500 huishoudens.

De windmolen V164-8.0MW produceerde zijn eerste energie in het Danish National Test Centre for Large Wind Turbines in Østerild. De gigant produceert 8 megawatt en heeft een rotordiameter van 164 meter. De wieken beslaan een oppervlak dat even groot is als drie voetbalvelden. Verdere specificaties zijn hier te vinden.

Exponentiële groei

Het ontwerp van de windmolen is tot stand gekomen in samenwerking met de Japanse multinational Mitsubishi Heavy Industries. De V164-8.0MW is ontworpen met de exponentiële groei van wind op zee. Volgens Vestas zijn de operationele- en onderhoudskosten laag. Hierdoor kunnen windmolenexploitanten minder, maar grotere, windturbines laten draaien met minder onderhoudsbeurten.

“We zijn klaar met de fabricage, tests en installatie van de V164-8.0MW dankzij de inspanningen van het team in een tijd waarin Vestas minder geld heeft geïnvesteerd,“ zegt Anders Vendel, technisch directeur van Vestas. “We kijken uit naar de prestaties van de windturbine op locatie.”

Vestas zal de prestaties van de windmolen de komende maanden monitoren. In 2015 zal het nieuwe paradepaard van Vestas in productie worden genomen.

Bron: Business Green/Cleantechnica | Foto: Germanborillo via Flickr