30-01-2014 13:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Barbara Hendricks, Duitse minister van Milieu, staat bedrijven niet toe om naar schaliegas te boren. Wetenschappelijke boringen openen niet de deur naar commerciële schaliegaswinning.

In Duitsland is het boren naar schaliegas alleen toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek. De proefboringen betekenen echter niet dat commerciële schaliegaswinning op den duur mogelijk is. “De coalitie is er duidelijk over: het gebruik van chemicaliën in de grond wordt afgewezen.” Dat meldt de onlangs aangetreden bewindsvrouw in een interview met het dagblad Der Spiegel. “En tot dusver is er geen techniek die schaliegasboringen mogelijk maakt zonder chemicaliën.”

Risico’s

Fracking, de omstreden techniek die bij schaliegasboringen wordt gebruikt, zal alleen wetenschappelijk worden onderzocht, zo staat in het coalitieakkoord. Maar daar blijft het bij, zo vindt de nieuwe regering Merkel. “De risico’s voor de omgeving zijn te groot,” aldus Hendricks. “We hoeven niet te vrezen dat schaliegas dezelfde loop zal nemen als in de Verenigde Staten. De omstandigheden in de VS zijn niet te vergelijken met onze economische structuur.”

Tweede Kamer

Duitsland is niet het eerste Europese land dat schaliegaswinning naast zich neerlegt. In Frankrijk heerst sinds 2011 een verbod op fracking. Ook Oostenrijkers en Bulgaren staan schaliegaswinning niet toe. In Groot-Brittannië en Polen wordt juist wel gezocht naar schaliegas.

De Tweede Kamer heeft nog geen besluit genomen over fracking in de Nederlandse bodem, dat maakte minister Kamp van Econonomische Zaken afgelopen september bekend. Eerst worden geschikte locaties verkend waar proefboringen kunnen plaatsvinden. Het kan nog jaren duren voordat Nederland schaliegas zal winnen.

Bron: NOS/NRC | Foto: Ooyyo Australia via Flickr