01-03-2017 09:15 | Door: Hidde Middelweerd

Een compact waterzuiveringssysteem op thermische zonne-energie moet waterzuivering gemakkelijker en toegankelijker maken in ontwikkelingslanden.

De zogeheten Tenkiv Nexus haalde onlangs € 50.000 op via Kickstarter.

Dat meldt Treehugger.

Thermische zonne-energie

Het systeem, afkomstig van de Amerikaanse start-up Tenkiv, is in eerste instantie bedoeld om water te zuiveren, maar kan ook als een kleine bron van energie dienen. Met het thermische zonne-energiesysteem hoopt Tenkiv schoon drinkwater en duurzame energie toegankelijker te maken op afgelegen en arme plekken in Afrika en Azië.

Schoon drinkwater

Het systeem gebruikt de hitte van de zon om water, door middel van thermische destillatie, op een betaalbare manier te zuiveren. Het systeem is in staat om, onafhankelijk van externe energiebronnen, 2.000 liter schoon drinkwater per dag te leveren. “Door onze revolutionaire technologie reduceren we de hoge kosten die normaliter gepaard gaan met effectieve waterzuivering. Onze technologie biedt een praktische en betaalbare manier om virussen, bacteriën en parasieten te elimineren”, stelt Tenkiv op zijn website.

Energie opwekken en opslaan

Daarnaast kan het systeem zonne-energie opwekken en opslaan. Volgens de makers liggen de kosten voor deze thermische zonne-energieopwekking via hun systeem stukken lager dan de kosten voor energie uit fossiele brandstoffen of PV-panelen: respectievelijk een vijfde en een dertiende van de kosten.

“In plaats van energie keer op keer te converteren, bijvoorbeeld van kolenenergie naar de elektriciteit uit je stopcontact, verzamelt de Tenkix Nexus thermische energie direct van de zon. Het systeem zet deze energie alleen om naar andere vormen wanneer daarom gevraagd wordt. Hierdoor wordt het energieverlies, dat met converteren gepaard gaat, sterk teruggedrongen”, aldus de start-up.

Bron: Treehugger | Foto: Tenkiv Inc.