31-01-2014 15:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Windmolenparken in Denemarken laten indrukwekkende cijfers zien, maar Spanje mag zichzelf bekronen als het land dat het meeste windenergie ter wereld genereert. 

 

Het nieuws uit Denemarken was al groots. In de maand december leverde windenergie ongeveer 54,8 procent van het totale elektriciteitsverbruik van het land. In de week van kerstmis liep de teller zelfs op tot 68,5 procent, meldde Copenhagen Post, doordat de stroomvraag lager is in de vakantie. Op 21 december 2013 bereikte de productie een piek: er was genoeg schone energie om de elektriciteitsvraag te dekken met maar liefst 102 procent.

In 2013 produceerde de windparken in totaal 11,1 miljard kilowattuur aan energie uit 4.792 gigawatt opgesteld vermogen – hierdoor was bijna een derde (33,2 procent) van alle geconsumeerde elektriciteit in Denemarken echt groen. Ter vergelijking, China heeft 16,1 gigawatt aan windcapaciteit opgezet in het jaar 2013.

 

Spaanse wind

 

Maar Spanje blijkt Denemarken de loef af te steken. Voor het eerst in de geschiedenis is windenergie de leidende energiebron voor een land in haar elektriciteitsverbruik. In 2013 was windenergie goed voor 20,9 procent van de gehele stroomproductie. Het verschil met kernenergie (20,8 procent) was overigens nipt. Waterkracht dekte 14,4 procent en zonne-energie (PV) leverde 3,1 procent. Zo blijkt uit cijfers van systeembeheerder Red Eléctrica de España.

Afgelopen jaar nam het aandeel windenergie met 13,2 procent toe en zette het een nieuw record van 54.478 gigawatt uuraan windstroom. Dit was genoeg om 15,5 miljoen huishoudens te voorzien van elektriciteit, geeft de Spaanse Windenergie Vereniging (AEE) aan.

 

Prijzen

 

Het AEE benadrukt hoe windenergie de elektriciteitsprijs doet krimpen: “De invloed van wind op de groothandelprijzen is heel helder als wij de elektriciteitsmarkt in beschouwing nemen op dagen dat het minder hard waait.” Op 2 februari 2013 - de dag dat de wind piekte in Spanje - was de marktprijs gezakt naar €7,69 per megawattuur. Op de dag met minimale dekking, 8 december 2013, klom de prijs omhoog tot maar liefst €93,11 per megawattuur.

De windindustrie viert het record stilletjes, want de Spaanse overheid heeft een enorme onzekerheid gecreëerd over de energiehervorming. Stimulerende feed-in tarieven hebben hernieuwbare energiebronnen - zoals wind en zon - explosief doen groeien in Spanje. Echter, worden deze maatregelen wellicht ingekort of volledig afgekapt.

Bron: Sustainablebusiness | Foto: Mait Jüriado via Flickr