05-02-2014 11:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De olieramp Deepwater Horizon blijft een grote kostenpost voor BP. De rekening van BP is inmiddels opgelopen tot $ 42,7 mrd (€ 31,6 mrd), waardoor de winst van het oliebedrijf blijft dalen.

Oliemultinational BP is gedwongen om nog eens $ 200 mln (€ 148 mln) te betalen voor de olieramp die zich in de Golf van Mexico voltrok. Tot nu toe kostte de ramp al $ 42,7 mrd. Dit bedrag kan nog verder oplopen door toekomstige juridische schikkingen. BP wacht nog op uitspraken van het Amerikaanse gerechtshof. Als deze besluit dat de ramp het gevolg was van grove nalatigheid, zal BP nog eens $ 20 mrd (€ 14,8 mrd) moeten neertellen.

De winst van BP in 2013 bedroeg $ 13,4 mrd (€ 9,9 mrd), dat is een daling van ruim 20 procent ten opzichte van 2012. Andere factoren die meespelen zijn dalende marges en dure verkenningsboringen.

 

Grootste olieramp ooit

 

De Deepwater Horizon was een boorplatform van BP dat in 2010 zonk na een explosie. Elf bemanningsleden kwamen om en kilometerslange kustlijnen waren enige tijd vervuild. De gebeurtenis staat bekend als de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis.

Vorige week zei de Amerikaanse minister van Justitie zich te verzetten tegen nieuwe boorcontracten van BP zolang het oliebedrijf niet kan bewijzen dat het een verantwoordelijk bedrijf is.

 

Boorvergunning

 

Toch liet BP eerder deze week weten dat 2013 het beste jaar was van afgelopen decennium voor het vinden van olie- en gasvoorraden. Ook heeft het bedrijf een maand geleden een boorvergunning gekregen in de wateren in de buurt van Groenland,  volgens de CEO van Greenpeace “één van de meest zwakke milieugebieden ter wereld”.

Bron: The Guardian/Trouw | Foto: Ideum via Flickr