06-02-2014 11:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De grootste en meest duurzame energiecentrale van Nederland wordt per 1 juli op non-actief gesteld.

Duits energieconcern RWE – tevens moederbedrijf van Essent – heeft besloten de deuren van eenheid Claus C van de gasgestookte energiecentrale in het Limburgse Maasbracht in juli voorlopig te sluiten.

Op het Nederlandse elektriciteitsnet is momenteel sprake van overcapaciteit wegens de toestroom van goedkope, gesubsidieerde stroom uit windparken en zonnedaken in Duitsland.

“Een beperkt aantal draaiuren in combinatie met zeer lage groothandelsprijzen bieden geen mogelijkheden voor een economisch rendabele bedrijfsvoering,” aldus een woordvoerder van RWE.

 

Clauscentrale

 

De energiecentrale heeft een vermogen om twee miljoen huishoudens te voorzien van stroom. De centrale bestaat uit twee eenheden, Claus A en Claus C. Begin vorig jaar werd eenheid A al op non-actief gesteld.

Eenheid C is een gemoderniseerde eenheid met de beschikking over een vermogen van circa 1300 megawatt. In 2012 opende eenheid C de deuren en is goed voor een rendement van bijna 60 procent. Het plan is om in de toekomst Claus C weer in actief te stellen zodra de markt op Nederlandse bodem weer aantrekt.

In Nederland vallen veertien centrales onder de verantwoordelijkheid van Essent waarvan er meerdere op non-actief zijn gesteld. Momenteel wordt er in Eemshaven een nieuwe centrale gebouwd. Verder exploiteert RWE twaalf windparken in Nederland.

 

Bron: trouw/nuzakelijk | Foto: essentnieuws