07-02-2014 14:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw proces ontwikkeld voor het maken van benzine-achtige biobrandstoffen.

De onderzoekers hebben benzine-achtige brandstoffen ontwikkeld uit plantaardig afval, die ook nog eens geschikt zijn voor commerciële productie. Biodiesel, afkomstig van plantaardige olie, is al commercieel beschikbaar. “Een plantaardige benzine zal een veel grotere markt openen voor hernieuwbare brandstoffen”, aldus Mark Mascal, de ontwikkelaar van de benzine-achtige brandstof.

Proces

Het ingrediënt voor de biobenzine is levulinezuur. Dit is afkomstig uit chemische omzetting, bijvoorbeeld van stro, maïsstengels of zelfs gemeentelijk groenafval. Mascal: “Het is een goedkoop en praktisch startpunt dat kan worden geproduceerd uit onbewerkte biomassa en levert een hoge opbrengst.”

Naast biodiesel zullen snel andere brandstoftypes beschikbaar zijn. Mascal zegt hierover: “Wat spannend is, is dat er al vele processen ontwikkeld zijn om lineaire koolwaterstoffen te maken [zoals biodiesel, red.], maar dat tot nu niemand er in geslaagd was afgetakte koolwaterstoffen te maken [zoals biobenzine, red.] . “

Voorlopige patenten op het proces zijn reeds ingediend.

Bron: Cleantechnica

Foto: Fecino Dave via Flickr